În timp ce Mamaia își lansează imnul Viva Mamaia, care te invită la petrecere și veselie, vecinii de mai jos de Dunăre găzduiesc turneul internațional de golf Volvo World Matchplay Championship lângă Balcic, la Thracian Cliffs, care te invită la eleganță, echilibru și competiție . Diferența este cam mare între filozofia de turism pe litoral a două țări vecine și prietene.
Eu înțeleg că Mamaia se adresează, în principal, celor adolescenți și tineri (până la 25 ani?), dornici de petrecere și hărmălaie, baruri de noapte, dar și plajă și soare pe lângă nopțile pierdute, sau pentru cine poate ceva sporturi nautice, concentrați pe sezon și mai ales weekend-uri (cu ajutorul noii autostrăzi). Eventual oferta cuprinde și tinerele cupluri cu copii mici (am văzut o reclamă dedicată asistenței cu bebelușii).
Nu cunosc in detaliu piața turismului, dar mi se pare că rămân pe afară tocmai cei care își permit să cheltuie mai mult în vacanțe. Să zicem cei peste 35 – 40 de ani cu copii deja mari sau aranjați care de multe ori își fac vacanțele separat și care caută alte pachete de servicii (nu mai stau așa de mult la soare). Nu mă refer neapărat la cei care merg la mare, de voie de nevoie, pentru nămolul de Techirghiol sau tratamente Ana Aslan. Dar nici nu îi exclud.
Pachetele de turism moderne pentru această categorie includ aproape obligatoriu… golful. Toate marile destinații turistice au terenuri de golf. Golful este un sport anglo-saxon (inventat în Scoția acum sute de ani!), considerat pe drept un sport pur capitalist (la noi a fost interzis de comuniști), dar considerat pe nedrept un sport elitist. În ultimele decenii s-a întins pe continentul european ca un sport de masă. Are reguli clare, stimulează competiția cinstită și recompensează rezultatele la orice nivel de pregătire și stăpânire a jocului.
În țări ca Germania sau Austria joacă golf peste un milion și respectiv o sută de mii de oameni (multe cupluri). Cehia are aproape 100 de terenuri de golf (aproape toate construite în ultimii 20 de ani). Iar dacă ajungem în SUA, numai acolo joacă golf peste 25 milioane. Cifrele, chiar și așa aproximative, reflectă mai degrabă caracterul de masă, decât cel elitist. În Scoția jumătate din populație joacă golf. Golful a devenit și sport olimpic pentru amatori, pe lângă marile și bănoasele competiții pentru profesioniști.
Golful nu este un sport de seniori, care odată retrași din activitate să își petreacă timpul pe terenul de golf. Este un sport care se poate juca de la 10 ani la 90 de ani. De către oameni tineri, în putere, sănătoși, dar și de oameni în vârstă, chiar cu afecțiuni. Viața noastră modernă recomandă mișcare. Golful nu este numai o bună ocazie de mișcare (un teren de golf are un circuit de 5.000 – 6.000m), dar și de concentrare, abilități și talent. Este un sport pentru bărbați și femei, bătrâni și copii. Trei generații dintr-o familie pot să fie în același timp pe terenul de golf. Este un sport pe care îl poate învăța oricine. Nu am întâlnit pe nimeni care după primele lecții de golf să nu devină un împătimit.
[mini_slider height=”400″ width=”600″ autoplay=”false” type=”classic”]
http://negritoiu.ro/wp-content/uploads/kiawah-golf-111.jpg
http://negritoiu.ro/wp-content/uploads/kiawah-golf-211.jpg
http://negritoiu.ro/wp-content/uploads/kiawah-golf-311.jpg
http://negritoiu.ro/wp-content/uploads/kiawah-golf-411.jpg
[/mini_slider]
Golful este asociat cu un stil de viață și mai ales cu un stil de vacanțe. Am descoperit golful în urmă cu 13 ani. De atunci mi-am ajustat vacanțele să includă o locație și cu teren de golf. Am constatat că toate locurile atractive, la care mergeam și înainte, au și terenuri de golf, dar pe care eu nu le observam. Am intrat în vacanțele active (pe lângă excursii și sporturi acvatice) cu jocul de golf. Membrii familiei, colegi sau prieteni s-au molipsit. Am întâlnit mulți oameni care fac asta, din diverse domenii profesionale: un fermier din Bavaria, un șofer de autobuz din Scoția, un fost ofițer din Norvegia, pe lângă industriași, bancheri, diplomați etc.
Golful nu cred că exista acum 20 ani în Balcani. Am văzut un teren mai vechi în Atena și probabil cel mai vechi este Clubul Regal (azi Clubul Diplomatic) din București (antebelic). Tot ce-am văzut sunt terenuri nou construite, moderne, frumos aranjate cu pomi, ape și nisip. Adevărate monumente naturale construite de mâna omului. Un teren se întinde pe 80 – 100 ha, este dotat cu sisteme de irigație și drenaj, se îngrijește permanent. O investiție probabil de 3-5 milioane €.
Dacă locuiești în București, te poți gândi la golful din Balcani ca 3 cercuri concentrice de terenuri de golf. Local, Grecia și Bulgaria, apoi Turcia și Cipru, unele mai spectaculoase decât altele, care completeză oferta de turism. Antalya are cele mai multe terenuri de golf (peste 15), pline în sezon de turiști din Germania, Austria, Țările Nordice, dar și din Italia, Franța, Rusia și… România. Cipru are 4 terenuri de golf (cel mai spectaculos mi s-a părut Aphrodite Hills), apoi Creta, Rhodos, Pelopones și Halkidiki în Grecia.
Dar surpriza plăcuta este Bulgaria, cu nu mai puțin de 5 terenuri noi, moderne, spectaculoase, în zona Balcic – Kavarna (3) și Sofia (2). Cel mai spectaculos mi se pare Thracian Cliffs, dar se completează foarte bine cu Light House și BlackSee Rama. Sunt terenurile pe care joacă în principal românii sau străinii care lucrează în România. Dar și nemți, austrieci, irlandezi și englezi. De la București se fac 3 – 4 ore cu mașina, pe autostrada A2, fiind și cele mai apropiate terenuri de golf pentru noi. Pentru unii pare totuși că Santa Sofia și Pravet (50 km de Sofia) sunt chiar mai aproape.
În România nu avem un teren complet, construit și dotat cu toate facilitățile și nu se poate organiza un concurs internațional similar cu cel care se desfășoară acum în Bulgaria (Volvo). Dar sunt foarte multe inițiative, mult entuziasm și locuri chiar plăcute. Cel mai plăcut este poate Pianu de Jos din Alba cu un teren complet ca traseu (18 cupe), dar încă multe de făcut. Vin apoi terenuri de 9 cupe la Breaza (Lac de Verde) și la Cluj (facilități pentru antrenament Sun Garden Resort și Transylvania Golf) și o încercare temerară la Recaș (jud. Timiș). Și vechiul teren regal la Clubul Diplomatic din București, ciopârțit la… 6 cupe, accesibil și nediplomaților. Numai facilități de lecții și antrenament lângă București, la Zurbaua și Snagov. Aproape în fiecare an auzim de un proiect nou, poate, poate se îndură cineva să facă un teren adevărat. Un prieten proprietar de hoteluri m-a invitat la o întâlnire cu 6 primari la Eforie Nord, într-o încercare de a pune împreună 70-80 ha de teren pentru un teren de golf.
Dar cel puțin avem câteva cluburi de golf, o federație de golf și Asociatia Jucătorilor de Golf din România cu vreo 300-400 de jucători. Cât despre infrastructura de golf, mai așteptăm. Până atunci atenție, însă, industria turistică din Balcani s-a adaptat repede la cerințele moderne. Mișcare și viață sănătoasă până și în vacanță!