Aşa se face că în aprilie 1991 mi-am început cariera de funcţionar public (Secretar de Stat, Preşedintele Agenţiei Române de Dezvoltare), iar în aprilie 1997 am trecut în sectorul privat (Director investment banking & corporate finance, ING Barings), pentru ca în aprilie 2014 Parlamentul să mă numească în funcţia de Preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. In aprilie 2017 împlinesc exact 10 ani de carieră în serviciul public în sectoare economice şi financiare.
Agenţia Română de Dezvoltare a fost pentru mine un proiect de pionierat, care a pus bazele legislative, instituţionale şi executive pentru investiţiile străine în România (azi asigură peste 50% din producţia industrială, din exporturi şi din locurile de muncă). Împreună cu o echipă de 100 oameni, la inceputul tranzitiei la economia de piaţă, am semănat grăunţele roditoare pentru transformarea economiei României. Tot atunci am atras primele programe de asistenţă economică din străinătate (UE şi OCDE).
Următorul pas a fost la sfârşitul anului 1992, când am fost aprobat de Parlament ca Ministru de Stat în Guvernul României, Preşedinte al Consiliului de Coordonare a Reformei Economice şi Sociale. Cel mai frumos proiect a fost Strategia Programului de Guvernare, un document colectiv modern şi reformator, aprobat în aprilie 1993 de Parlamentul României. Dar si negocierile cu instituţiile financiare internaţionale, cu Comisia Europeană precum şi o vizită în premieră în Japonia (am întâlnit Primul Ministru şi aproape jumătate din Guvern) au fost momente memorabile, care au aşezat borne în drumul dezvoltării ţării.
Din toamna anului 1993 şi pâna la alegerile generale din 1996 am fost Consilier Prezidenţial, coordonatorul Grupului consultativ pe probleme economico-sociale, un grup de reflecţie, cu contribuții de mare calitate, care a conturat cel puţin înţelegrea tranziţiei economice pe care o parcurgeam în acea perioadă. Am avut ocazia să întâlnesc multă lume şi să vizitez toată ţara, dar şi să am contacte diplomatice de excepţie (inclusiv Papa Ioan Paul al II-lea), care mi-au îmbogăţit înţelegerea lumii şi civilizaţiei moderne, a economiei de piaţă şi a statului de drept.
La alegerile din 1996 am candidat sub deviza “Forţă şi echilibru”, pe un program aproape personal, şi am fost ales deputat în Parlamentul României.
Am revenit în viaţa publică în aprilie 2014, când se pare că nu se înghesuia prea multă lume pe această poziţie (vedeţi şi titlul din ZF, 29 martie 2014, dar si alte comentarii din presa timpului…). Şi aşa am ajuns la cel mai ambiţios proiect al meu, care probabil îmi şi încheie cariera publică.
Ca să vedeţi evoluţiile în cei trei ani, consultaţi vă rog Raportul evoluţiei pieţelor şi Raportul de activitate ASF pe anul 2016, care vor apare în curând.
Sunt fericit că pot împărtăşi din experienţa mea tuturor colegilor, ca si concetăţenilor mei, şi că am putut să contribui la transformarea şi dezvoltarea ţării mele, căreia îi datorez formarea şi evoluţia mea personală.